TİFTİK VE YAPAĞI TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ

 

Kısa adı TİFTİKBİRLİK olan Birliğimiz, Nallıhan, Ayaş, Çamlıdere ve Akçakent Çamlıdere Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifinin bir araya gelmesi ile 2834 sayılı yasa hükümlerine göre 1969 yılında kurulmuştur. Merkezi ANKARA' dadır.

Kuruluşta 4 olan ortak kooperatif sayımız bugün 10'dur. 10 kooperatifte kayıtlı tiftik üreticisi ortak sayısı ise 1.367'dir.

Birliğimiz, 1969 yılından 1994 yılına kadar birkaç yıl hariç dahilde fiyat istikrarının sağlanması; ve üreticilerimizin dış üreticilere karşı korunması amacıyla Devlet adına tiftik alımları yapmıştır.

Halen Birliğimiz ortak kooperatiflerin ürünlerini almakta ve tesisinde işleyerek iç ve dış pazarlarda satmaktadır.

Birliğimizin mülkiyeti kendine ait işletme tesisi 18.000 m2 arazi üzerine kurulmuştur. Kapalı alanı 2.200 m2 olup, depolama kapasitesi 3.000 tondur.

Ortaklar tarafından üretilen tiftiğin değerlendirilmesinin yanı sıra; ortak üreticilere; ürünün elde edilmesinden önce kırkım avansı ödenmekte; Ankara keçisi sürülerinde kaliteli ve yüksek verimli tiftik elde edilebilmesi için , ilaç, kesif yem ve damızlık materyal gibi cüzi maliyetlerle girdiler sağlamak suretiyle ek yardımlar da yapılmaktadır.